Ставки во преземаната папка

Папка на преземања е празна
ставка(и) во папка на преземања

!

Технологија која ги штити луѓето
и архитеткурното наследство

Животна безбедност во McMenamins Elks Temple во Такома, Вашингтон

Оваа статија се базира на американската апликација на пожарна безбедност според UL-стандардите и според тоа е достапна само на англиски јазик со техничка терминологија на американско англиски.

Изградена во 1915 година, историската зграда Elks Temple се наоѓа на добропознатиот Бродвеј во Такома (Вашингтон) и додадена е во Националниот регистар на историски места. Во 2012 година, Elks Temple беше купен од McMenamins; по повеќе од четири декади напуштеност. Реновирањето на објектот започна во 2017 година со цел да се обнови и зачува нејзиниот архитектонски дизајн и карактер на театар од почетокот на 20. век додавајќи ресторан, бар, хотелски соби, простории за настани и пивница. За да ги заштити средствата ан историската зграда и да се загарантира безбедноста на луѓето, беа инсталирани актуатори за пожарен дампер и дампер за димна контрола на Belimo.

Прифатете ги претпочитани вредности-колачиња за да го гледате ова видео.

Технологија која спасува животи

Имплементацијата на безбедносните мерки беше да се заштити историското архитектонско наследство во ликот на Elks Temple со ограничен опсег за структурно подобрување. Заедно со гарантирањето на животната безбедност на сите гости и посетители за да може да се евакуираат во целосна безбедност во итен случај, заштитата на незаменливите средства беше од висок приоритет.
 

Безбедност на објекти

Тактичките методи за димна контрола се вентилатори, вентилација за дим и затворени врати во комбинација со дампери. Стратегијата може да варира со секоја ситуација. Elks Temple се потпира на сигурност и безбедносните перформанси на моторизираните дампер актуатори на Belimo со сигурносна контролна функција за да се спречи ширење на пожар и дим низ објектот. Пожарниот безбедносен концепт за Elks Temple вклучува стратегии за претпазливост и пожарна безбедност со аларми, опрема за автоматско гасење пожар (прскалки) одделни од HVAC системот и безбедносните актуатори на Belimo. Концептот на безбедност прави да е возможно сите гости и посетители да се евакуираат навремено на безбедно во итен случај и пожарникарите да можат да пристапат со брзо поминување низ рутите за итни случаи на објектот за да се овозможи заштитата на незаменливите средства, што е од најголема важност. 

Моторизирани дампер актуатори за пожар и дим со сигурносна контролна функција

Elks Temple се потпира на сигурноста и безбедносните перформанси на моторизираните дампер актуатори на Belimo со сигурносна контролна функција за да се спречи ширење на пожар и дим. Дамперите се дел од бариерите кои спречуваат пожар и дим да се движат надвор од зоната на потекло. Во систем за димна контрола, актуаторите се отвораат и затвораат на наредба за да се создаде притисок во областите, да се контролира димот или да се изолираат зоните по потреба. Belimo беше избран за своите прецизни толеранции и висококвалитетни актуатори.

Актуаторите на Belimo за дим и пожар се дизајнирани за сигурни перформанси во екстремни услови. Нема потреба за загриженост поради корозија, лупење на металните површини или механизми што се заглавуваат, така што дамперот не може да се заглави во отворена позиција. Актуаторите на Belimo со сигурносна контролна функција користат технологија на мотор на еднонасочна струја без четкички контролиран со интегрирано коло за конкретна апликација (ASIC) кое овозможува заштита од прекин во работата, ниска потрошувачка на електрична енергија, голема ефикасност и помала големина на трансформатор. Нема потреба за загриженост поради корозија, лупење на металните површини кои предизвикуваа некои од механизмите на актуаторите на конкурентите да се заглавуваат, што пак предизвикува заглавување на дамперот во отворена позиција. Актуаторите на Belimo за пожар и дим имаат подобри перформанси и се потрајни од тие на конкурентите. Актуаторите на Belimo со сигурносна контролна функција користат технологија на мотор на еднонасочна струја без четкички контролиран со интегрирано коло за конкретна апликација (ASIC) кое овозможува заштита од прекин во работата, ниска потрошувачка на електрична енергија, голема ефикасност и помала големина на трансформатор.

 
Забелешка: прикажаниот производ горе е решение кое зависи од земјата во кое се монтира. Одете на регионалнито веб-сајт за податоци.

Греење на Elks Temple, систем за вентилација и климатизација

Anderson Construction Inc. со Emerald Aire Inc.

Andersen Construction имаше блиска соработа со McMenamins и нивниот дизајнерски тим во изминатите неколку години за да го постигне успешно овој проект за историска реновација. Anderson Construction ги договори Emerald Aire Inc. како изведувач за дизајнот на објектот. Во Elks Temple беа инсталирани варијабилен проток на разладно средство и систем на топлинска пумпа за заштеда на топлина за примарниот метод на греење и ладење низ целиот објект. Системот за вентилација носи свеж воздух низ вентилацијата. Актуаторите на Belimo се поврзани со сите дампери за контрола на протокот на воздух и издувот низ објектот. Дампер актуаторите на Belimo гарантираат перформанси, сигурност и нудат ниска потрошувачка на електрична енергија. Системот за вентилација на објект е снабден со осум вентилатори за заштеда на енергија, од кои четири се монтирани на покривот. Театарскиот простор има специјална единица на покривот со потребна контролирана вентилација. Двата комерцијални системи на кујнски аспиратори имаат систем за потиснување пожар, еден на првиот кат и еден на четвртиот кат.
Andersen извршува целосна реновација на целата инфраструктура; надворешно и внатрешно, од глава до пети, за целосно обновување на објектот со својот архитектонски дизајн и чудесност од 20. век. Целосната реновација траеше 16 месеци со вкупни трошоци на проектот во процена од 23 милиони долари. 

McMenamins Elks Temple

Прошетајте, истражете, впуштете се во авантура...

Посетете го регионалниот веб-сајт за повеќе информации